Samen besluiten nemen Archieven * Kom Op Voor Je Zorg
Blogs

Bedankpagina videoserie

 

Blaadje die vallen

Bedankt voor je interesse in de gratis 8-delige videoserie over het levenseinde.

Ja, het is gelukt, je bent aangemeld voor de gratis 8-delige videoserie over het levenseinde.

Houdt nu je email in de gaten, want je krijgt om de 3 dagen een video toegezonden. Mocht je de email niet vinden, check dan voor de zekerheid je spamfolder.

Succes met het bekijken en veel leerplezier toegewenst.

Hartelijke groetjes,

Fokke

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
FacebooktwitterlinkedinyoutubeFacebooktwitterlinkedinyoutube

Palliatieve terminale zorg verlenen

Een bed in een kamer

Palliatieve terminale zorg verlenen

Je hebt het afgelopen jaar aandacht besteed aan je vakantie, relatie, hypotheek, een belangrijke familiegebeurtenis of je huis. Maar over het levenseinde hoor je mensen vaak zeggen, ik leef nu of ……..wie dan leeft, wie dan zorgt. Maar iedereen komt in zijn leven een keer in aanraking met een stervensproces en palliatieve terminale zorg verlenen of ontvangen.

Eigenlijk ben je gek als je hier geen aandacht aan besteedt. Waarom zeg ik dat?

 • Omdat ik zelf regelmatig ernstige fouten tegenkom bij het levenseinde van patiënten die ik zelf mag verplegen.
 • Omdat je fouten kunt voorkomen en zelf kunt bijdragen dat zorg beter op jouw wensen en behoeften worden afgestemd.
 • Dan moeten die wensen wel bekend zijn bij je dierbaren en degenen die je zorg verlenen.
 • Omdat de overheid het belang van het bespreken van je voorkeuren ook stimuleert.
 • Omdat ik het zo jammer vind als zorg niet voldoende wordt afgestemd op een terminale patiënt.
 • Omdat er veel gesproken wordt over voltooid leven en euthanasie. Maar er wordt lang niet altijd een weloverwogen beslissing genomen.
 • Omdat palliatieve terminale zorg verlenen zoveel beter kan als je wensen en voorkeuren bekend zijn.
 • Omdat samen besluiten nemen met je dierbaren en zorgverleners super belangrijk is, vooral in de laatste levensfase. Dit gebeurt echter nog veel te weinig.

 

chronische klachten

 

Mijn visie op palliatieve terminale zorg verlenen

Ik zat laatst eens uit te rekenen bij hoeveel overlijdens ik daadwerkelijk zelf naast het stervensbed heb gestaan. Omdat ik inmiddels 18 jaar in de terminale thuiszorg werk en er gemiddeld per jaar ongeveer 5 mensen zijn die in mijn werktijd overlijden, komt dat op een aantal van bijna 100 uit.

Ik heb het dan niet over het aantal terminale patiënten waar ik niet bij geweest ben op het moment van overlijden, terwijl ik ze wel heb verpleegd. Dat aantal ligt vele malen hoger.

Ongelooflijk eigenlijk. Aan de andere kant ook weer weinig, omdat er ongeveer 400 mensen per dag in Nederland overlijden.

Vanwege die ervaring geloof ik, dat er veel winst te halen valt in de laatste 2 weken van iemands leven. Ik bedoel dan winst in termen  van pijn- en symptoombestrijding.

Bewust kies ik er voor om euthanasie en voltooid leven niet te promoten op mijn website. Daar is op het moment meer dan genoeg aandacht voor. 95% van alle mensen in Nederland sterft op een gewone manier. Zelf geloof ik dat er voldoende alternatieven zijn voor een goede dood. Vanwege alle berichten in de media, zijn de euthanasie aanvragen de pan uitgerezen.

Alhoewel ik niemand zal tegen houden die daar echt voor kiest, wil ik liever het gesprek aan gaan. Dit dus om die grote groep van mensen tegemoet te komen die niet of nauwelijks euthanasie of voltooid leven op hun lijstje hebben staan. Dat is de groep waar de meeste aandacht naar zou moeten uitgaan.

Als je aan een willekeurig iemand zou vragen hoe hij wil sterven, dan is het antwoord vaak: “in mijn slaap of met zo min mogelijk lijden.” Eigenlijk weten we ook wel dat dat in de praktijk niet altijd gebeurt. Als we dan verhalen horen of zelfs zien van mensen die wel lijden zeggen we vervolgens “dat zou toch niet op die manier moeten”.  Daarbij vergeten we dat lijden nog niet zo lang geleden helemaal normaal gevonden werd en dat je het maar moest dragen. Lijden wordt uit onze positieve, optimistische cultuur weggeredeneerd naar de zijlijn. Een cultuur die alleen maar wil leven als het kan genieten.

Praten over onze diepste zorgen en angsten zou toch geen taboe meer moeten zijn in onze tijd. Maar ja, als het over sterven gaat zijn de meesten toch geneigd het voor zich uit te schuiven. Ook ik ben een voorstander van genieten, maar praten over wat je belangrijk vindt bij het levenseinde sluit dat niet uit.

Doe daarom niet alsof de dood niet bestaat. Informeer jezelf. Praat. Veel algemene informatie is van internet te halen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Rob Bruntink, een expert op dit gebied.

Mijn missie is om meer harmonie en regie te brengen in het leven van palliatieve patiënten en hun dierbaren.

Ik heb onlangs zelf een online cursus over ondersteuning, samenwerken en verbinden in de palliatieve fase gemaakt. Neem eens een kijkje als je wilt weten hoe dit werkt, door op de link hier boven te klikken.

Palliatieve terminale zorg verlenen, 3 onderverdelingen

alleen en verlaten

 • De periode nadat iemand ernstig ziek is geworden.
 • De laatste 3 maanden van iemands leven.
 • De laatste 2 weken van iemands leven.

 

Een eenvoudige aanpak:

Met ondersteuning van enkele hulpmiddelen, kan je in de meeste situaties de belangrijkste prioriteiten vaststellen. Waar en wanneer moet worden ingegrepen en door wie?

Dierbaren, familie of mantelzorger spelen hier een belangrijke rol in.

Een constante afstemming van wensen en behoeftes is noodzakelijk.

Dit kan eigenlijk alleen als van te voren nagedacht en gesproken is over wensen en behoeften. Mijn besloten facebookgroep of mijn training kan hier een belangrijke rol in spelen.

 

De 3 belangrijkste stappen

 

Passende zorg en samen besluiten nemen:

Het komt regelmatig voor dat er voor of over iemand een besluit genomen wordt. Dit gebeurt als iemand zelf niet meer in staat is zelf die beslissing te nemen. Of er zijn sterkere persoonlijkheden in de omgeving, die (te) veel invloed kunnen uitoefenen, zoals de partner of de arts.

Passende zorg moet toegesneden zijn op de patiënt. Natuurlijk moeten de dierbaren erbij betrokken worden, maar zij zouden ten dienste van de stervende moeten staan. Helaas gebeurt dit niet altijd.

 

 liefde verbindt

Verbinding maken

Zelfs in de laatste levensfase vinden mensen het belangrijk om nog tijd en aandacht te besteden aan zaken die zij zelf belangrijk vinden. Dan moet wel duidelijk zijn wat iemand nog kan en wil.

De belangrijkste reden voor de overtuiging dat het leven voltooid is, is een gebrek aan verbinding met het leven. Dagelijkse terugkerende bezigheden, mensen die belangrijk zijn en zinvolle bezigheden kunnen een andere kijk bewerkstelligen.

 

Bewustwording van wensen alleen is niet voldoende:

Je bewust worden van je wensen en behoeftes is best heftig. Er moet nagedacht en gesproken worden over moeilijke onderwerpen. Maar als je dat doet met mijn hulp, zal de schroom snel overwonnen worden.

Toch is dat niet voldoende. Daarna wil je concrete afspraken, die voor iedereen helder en duidelijk zijn. Eén aanspreekpunt is daarbij erg belangrijk. Pas dan kun je passende zorg verwachten.

Meer informatie nodig?

Kennisquiz Palliatieve Fase voor verzorgenden, verpleegkundigen en belangstellenden. 

Of neem een kijkje in de voorbeeldles. 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
FacebooktwitterlinkedinyoutubeFacebooktwitterlinkedinyoutube

De laatste levensfase

De laatste levensfaseBlaadje die vallen

Bijna allemaal hebben we een grote verlegenheid met het nadenken over de laatste levensfase.

Iedereen gaat dood, dat is zo ongeveer de enige echte zekerheid die we hebben in dit leven. Tegelijkertijd is er een onvermogen en misschien ook wel onwil om het onder ogen te zien.

Je hebt het afgelopen jaar aandacht besteed aan je vakantie, relatie, hypotheek, een belangrijke familiegebeurtenis of je huis. Maar over het levenseinde hoor je mensen vaak zeggen, ik leef nu of wie dan leeft, wie dan zorgt.

Allemaal gaan we levend dood en geven we de pijp aan Maarten omdat de dood geen kalender heeft.

In onze gezegdes en uitspraken kom je ook het één en ander tegen over sterven.

Onderzoek

Onderzoek heeft uitgewezen dat als er gesprekken over de laatste levensfase plaatsvinden, er meer harmonie en regie plaatsvindt en dat het sterven met meer comfort en minder lijden gepaard gaat.

De grote belangstelling voor euthanasie en voltooid leven komt misschien wel voort uit angst. De angst dat we de contrȏle verliezen is groot. Maar over het graf heen regeren is weinigen gegeven. Complete contrȏle ben ik helaas ook weinig tegen gekomen.

Verpleegkundige palliatieve zorgEen bed in een kamer

Ik werk inmiddels 18 jaar in de palliatieve zorg. Vaak bij mensen in de allerlaatste fase van het leven. Helaas kom ik te veel mensen tegen die nooit een gesprek over de laatste levensfase hebben gevoerd. Om dat dan op het allerlaatste moment te doen is extreem lastig.

Soms voel ik me in plaats van een verpleegkundige een advocaat. Wensen en behoeften naar boven zien te brengen en dat in een korte tijd met familie en zorgverleners op een rij te krijgen, is dan niet makkelijk.

Ik kom dus helaas te veel fouten tegen in de laatste levensfase.

Mijn missie is: “Mensen in de laatste levensfase en hun dierbaren helpen harmonie en regie te vinden”.

 

Onderwerpen laatste levensfasede laatste levensfase, hoe zou het gaan?

Er zijn meer dan genoeg onderwerpen waar over nagedacht kan worden:

 • Hoe wil je dat je uitvaart er uit ziet?
 • Wat zou je nog belangrijk vinden om te doen?
 • Wil je misschien nog dingen rechtzetten?
 • Welke wensen heb je als je lichamelijk bedlegerig wordt
 • Waar ben je bang voor? Benauwdheid? Pijn?
 • Weet je wie de persoon is die namens jouw beslissingen mag nemen, als jij dat niet meer kunt.
 • Heb je met die persoon je wensen besproken
 • Ben jij iemand die ondraaglijk wil lijden? (stomme vraag denk je nu misschien)
 • Ben je in staat om op een gegeven moment de controle op te geven?
 • Laat je je makkelijk helpen of wil je in je ééntje sterven?

Deze lijst kan vele malen langer worden, maar het gaat er niet om dat je dat allemaal bespreekt, maar wel dat je het bespreekt. En liefst nu.

Ja, lees de lijst nog eens door. Met opzet heb ik er een paar prikkelende vragen in gezet. Weet je waarom? Ik heb te vaak meegemaakt dat er meer comfort en minder lijden zou zijn geweest als er was nagedacht en gesproken over deze onderwerpen. Je kop in het zand steken is een optie die ik ook ben tegen gekomen. Gevolg: er wordt over jou besloten en niet samen met jou. Of: op het laatst moet er snel een beslissing genomen worden, degenen die daar dan later op terugkijken doen dat lang niet altijd met warme gevoelens.

Palliatieve zorg in de laatse levensfase

Het woord palliatie betekent verlichten of verzachten. Het is aan de orde als iemand een ongeneeslijke ziekte heeft. De bedoeling is om iemand een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te bieden. Comfort en het lijden beperken staan hierbij voorop.

Palliatieve zorg is in grote lijnen onder te verdelen in drie fasen:

 1. Net nadat iemand een bericht heeft gekregen dat hij ongeneeslijk ziek is.
 2. De fase van wel of niet behandelen.
 3. Het stervensproces

 

Zorg kan nooit passend genoeg zijnbord met de tekst waarom

Waar gaat het dus om?

 • Er moet passende zorg zijn, maar dat is lang niet altijd vanzelfsprekend.
 • Je moet je niet alleen bewust zijn van de laatste levensfase, je moet er over in gesprek gaan.
 • Er moet sprake zijn van gezamenlijke besluitvorming
 • Maak met je dierbaren, arts en zorgverleners verbinding door over je angsten, behoeften en mogelijkheden te spreken.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van wat je hebt gelezen, voel je vrij en neem contact met mij op. De makkelijkste manier is om via whatsapp of facebook messenger hier rechts onderaan de pagina contact te leggen. Je kunt me ook bellen.

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
FacebooktwitterlinkedinyoutubeFacebooktwitterlinkedinyoutube

8-delige videolessen palliatieve zorg

logo komopvoorjezorg

Gratis 8-delige videolessen palliatieve zorg

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in deze videoserie. Misschien ben je wel werkzaam in de gezondheidszorg en hebt je affiniteit met palliatieve zorg of mensen die ernstig ziek zijn. Het is dan heel belangrijk om de meest gemaakte fouten te voorkomen. Theorie wordt direct omgezet in praktische tips die je direct kunt toepassen.

Als je meer harmonie en regie wilt brengen rondom het levenseinde, dan kun je met deze informatie direct zorgen voor meer comfort en minder lijden.

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
FacebooktwitterlinkedinyoutubeFacebooktwitterlinkedinyoutube

Checklist symptomen stervensfase

logo komopvoorjezorg

Gratis Checklist Symptomen Stervensfase

Wat leuk dat je geinteresseerd bent in deze checklist. Misschien ben je wel werkzaam in de gezondheidszorg en hebt je affiniteit met palliatieve zorg of mensen die ernstig ziek zijn. Het is dan heel belangrijk om de symptomen goed in de gaten te houden. Het gebeurt nog wel dat er bepaalde symptomen over het hoofd worden gezien.

Als je meer harmonie en regie wilt brengen rondom het levenseinde, dan is dit de meest eenvoudige en gebruiksvriendelijke tool die er is.

0
Dagen nog voordat er een gratis online kennisquiz komt over palliatieve zorg.
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
FacebooktwitterlinkedinyoutubeFacebooktwitterlinkedinyoutube

7 super tips rondom de stervensfase

logo komopvoorjezorg

Gratis PDF over tips rondom het levenseinde

Wat leuk dat je meer wilt weten over goede zorg in de stervensfase! Uit eigen ervaring weet ik helaas dat er soms nog fouten voorkomen die een stervende niet ten goed komen. Ook al hebben deze mensen zorgverleners om zich heen. Daarom heb ik deze pdf gemaakt, omdat veel mensen zich niet bewust zijn van deze essentiele dingen. Mijn missie is om meer harmonie en regie te brengen rondom het levenseinde.

0
Dagen voordat er een gratis online kennisquiz komt over Palliatieve Zorg
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
FacebooktwitterlinkedinyoutubeFacebooktwitterlinkedinyoutube

Kennisquiz palliatieve zorg

Kennisquiz palliatieve zorg

Hoe is het met jouw kennis over de palliatieve zorg gesteld?

Bestel de gratis kennisquiz/ training palliatieve zorg.

 

Wil je meer informatie over de inhoud, de online mogelijkheden, het groepsgebeuren van de betaalde training “Ondersteuning In De Palliatieve Fase”?  Dat snap ik.

 

 

 

 

 

Zorg voor meer harmonie en regie rondom het levenseinde.kennisquiz

Ontdek welke vier gebieden in de palliatieve zorg belangrijk zijn en hoe maak je verbinding met cliënten die zijn uitbehandeld en misschien zelfs in de terminale fase zitten? De Kennisquiz Palliatieve Zorg” bestaat uit 4 onderdelen/ hoofdstukken:

1. Lichamelijk/Verzorging

2. Psychisch/Sociaal

3. Symptomen

4. Stervensfase en overlijden

 

Leer en ontdek welke rol deze vier gebieden spelen in de de palliatieve zorg.

Vrijwilligers, verzorgenden en verpleegkundigen vinden het moeilijk om op het juiste moment contact te leggen met de cliënt en hun geliefden aan het einde van het leven. Samenwerken, niet alleen met de professionals, maar vooral met de cliënt en zijn dierbaren, wordt als een probleem ervaren. Dit onderwerp vind je uitgebreid terug in de training “Ondersteunen in de Palliatieve Fase”.Maar ook in deze kennisquiz komt het aan de orde.

Palliatieve zorg is veelomvattend en bevat veel aspecten waar aandacht aan geschonken kan worden. Nog steeds is het zo dat een palliatieve client soms te laat herkend wordt.

Veel zorgverleners vinden palliatieve zorg geweldig om te geven, maar als samenwerken en verbinden moeilijk is, is het ook moeilijk om in te spelen op wensen. Je kunt veel kennis opdoen over het stervensproces, palliatieve sedatie of symptoombestrijding (waarvan je ook een aantal aspecten in deze kennisquiz ziet terugkomen), maar zonder deze basis heeft het toepassen van al die kennis niet de juiste resultaten.

alleen en verlatenPalliatieve zorg met een goede verbinding tussen professional en cliënt geeft veel voldoening. Ik kan er zelf over mee praten vanuit ervaring. Een betere verbinding leidt tot meer samenwerking. Betere samenwerking leidt tot beter symptoombeheer en zorg die beter is afgestemd op de behoeften van de cliënt. Hoe mooi is dat? Hoeveel voldoening zou dat kunnen geven? Je kunt dan warme zorg geven die is afgestemd op de wensen van de cliënt en zijn geliefden.

Hoe ontdek je dus op welke vlakken je kennis en ervaring tekort schiet. Dat gebeurt in deze kennisquiz, waar je de confrontatie met jezelf aangaat.

In deze kennisquiz maak je dus kennis met de vier belangrijke onderdelen van palliatieve zorg.  

 

 

 

 

 

 FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
FacebooktwitterlinkedinyoutubeFacebooktwitterlinkedinyoutube