Power patiënt

Wil je meer regie in gezondheid, ziekte en zorg? Fouten of een verkeerde diagnose voorkomen? Gebruik deze 15 hulpmiddelen en vragenlijsten. Neem de antwoorden vooral ook mee naar je arts. 

power patiënt

Ja, inderdaad dit is gratis! Klik op één van de teksten hieronder om met een hulpmiddel of vragenformulier te starten om snel een power patiënt te worden. 

Veel mensen zijn in hun luie stoel blijven zitten als het gaat om de regie nemen bij ziekte, zorg en behandeling.  Ze zetten de arts op een voetstuk en met die houding komt er een passiviteit los die zijn weerga soms niet kent.

Ergens wel logisch, omdat artsen en zorgverleners heel lang de indruk hebben gewekt het beter te weten dan de patiënt. Niet echt een aanmoediging om een power patiënt te worden.

Een power patient zorgt voor eigen inbreng

Maar de patiënt heeft een inbreng die niet te onderschatten is. Tegenwoordig is het hip om samen besluiten te nemen met je arts en zorgverlener. Maar dat had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren. Omdat zowel arts als patiënt dit niet gewend zijn, zal je jezelf een beetje moeten helpen. Bijvoorbeeld door de juiste vragen te stellen. Op die manier help je de arts ook.

Als jij met goede vragen komt, je kent je wensen en behoeften en hebt je al goed geïnformeerd, dan heb je als power patiënt een mijlen lange voorsprong.

Artsen hebben in het verleden een paternalistische houding aangenomen. Met die houding werd over jou besloten i.p.v. met jou.

Zorg dus dat je een arts hebt die goed met je communiceert en niet over jou maar met jou beslissingen neemt. Jij staat aan het roer van jouw gezondheid. Het OLVG ziekenhuis laat in dit filmpje zien dat keuzehulpen bijna gelijk staat aan samen beslissen. Maar keuzehulpen zijn slechts een onderdeel ervan. Wel goed trouwens dat het ziekenhuis hier actief mee bezig is.

De hulpmiddelen en vragenlijsten om je te helpen een power patiënt te worden, zijn onder te verdelen in:

 • Het meten van de hoeveelheid eigen regie
 • Over medicijnen
 • de beste vragen:
  • bij een bezoek aan de dokter
  • voor een onderzoek
  • na een onderzoek
  • na het behandelingsvoorstel
  • voor ontslag uit het ziekenhuis
arrow

 

Samenwerken aan gezondheid rondom jouw ziekte (PIH-NL)Ontdek hier hoeveel regie je hebt over gezondheid, zorg en ziekte!

 

power patiënt

Neem meer regie in zorg, ziekte, behandeling en gezondheid!Ben je passagier, stewardess, copiloot of piloot?

 

 

 

power patiënt

Voorkom overbehandeling, zorg voor alternatieven, ken de risico'sBezoek huisarts, specialist of zorgverlener. Zorg kan nooit passend genoeg zijn

 

power patiënt

Kies heel makkelijk de vragen die voor jou belangrijk zijnVervolggesprek na een onderzoek en over de behandeling. Stel de juiste vragen!

 

power patiënt

Wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten na het behandelingsvoorstelJouw vervolg na het gesprek over de uitslag en het behandelingsvoorstel

 

 

power patiënt

Na ontslag uit het ziekenhuis, wat als het niet voor je geregeld wordOverdracht van ziekenhuis naar huis is meestal niet goed geregeld,bij slechts 10% volledige overdracht

 

power patiënt

Hoe is het met de informatie en voorlichting over jou medicijn(en)Veel ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik

 

power patiënt

Hoe actief ben jij bezig met gezondheid, ziekte en jouw behandeling?PAM activatie meetinstrument (PAM-13 NL)

 

 

 

power patiënt

Wil jij meer grip op je klachten krijgen? Hoe denk jij zelf over je klachten?Ziekte perceptie vragenlijst IPQ-K

 

 

power patiënt

Meet hier de mate van uitputting en je psychische noodVierdimensionele klachtenlijst

 

 

power patiënt

Meetinstrument voor het meten van lichamelijke beperkingen bij mensen met pijnklachten in het bewegingsapparaatBij lage rugklachten, ook voor nek-, knie-, schouder- en heupklachten

 

 

power patiënt

Heb je vandaag moeite met het uitvoeren van de volgende activiteiten?Over de moeite met het uitvoeren van activiteiten vanwege rugklachten

 

 

power patiënt

Als je vermoedt dat iemand verschijnselen van dementie vertoontKan de persoon de volgende vragen beantwoorden?

 

 

power patiënt

Heb je een arts die aan gezamenlijke besluitvorming doetIs er voldoende aandacht bijv. voor emoties en alternatieve behandelingen?

 

 

power patiënt

Moeten jouw medicijnen aangepast worden aan jouw voorkeuren?Iedereen vergeet zijn medicijnen wel eens