fbpx

Patiëntendossier.

akties om af te vinken

Het Patiëntendossier wie wil het niet?

Je gegevens in een elektronisch patiëntendossier inzien,  is iets wat we al jaren willen. Dit kan veel voordelen hebben.

Je hebt inzage in alles wat er met je gebeurt en je kunt meer invloed uitoefenen op je behandeling. Zelf geef je aan met wie je deze gegevens wilt delen. Toch blijft het voor de meeste mensen lastig en ingewikkeld.

Want ben je gewend met internet om te gaan en weet je je gegevens wel op waarde in te schatten?

Velen hebben dan ook hulp  nodig van een ziekenhuis, zorginstelling, zorgverlener of familielid bij de inzage er van. Veel mensen schrikken toch terug van een vragenlijst van 30 of 40 vragen. Het is niet een leuk beginnetje als je in een patiëntenportaal wilt deelnemen. Ben je er dan mee geholpen? Dat is iets wat je meestal achteraf pas kunt zeggen.

Ik ben zeker niet tegen hulpmiddelen, sommigen helpen echt wel. Alleen is het ook wat jij wilt, past het bij jou?

Nu wordt op een dwingende manier ons voorgehouden, dat we moeten bezuinigen op gezondheidszorg. De enige goede ingeslagen weg lijkt dan die van de overheid, verzekeraar of zorginstelling.

We kunnen ook geen andere route kiezen, want deze is er eenvoudigweg niet. Het aanbod is gezonder leven, meer controle  houden over onze ziekte en minder gebruik te maken van zorg.

Eigen regie, meer zelf doen, gezonder leven, minder gebruik maken van zorg, meer mantelzorg, meer zelf betalen, wordt als een warme deken langzaam over ons heen gelegd.

Verzekeraars zullen dit gedrag gaan belonen. Als we patiënt zijn of worden, willen wij echter zelf een keuze kunnen maken.

Het lijkt de belastingdienst wel met de slogan “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”. Hoewel het een pakkende slogan is, weten we allemaal dat het niet waar is.

Het aanbod is complex en gedifferentieerd en alleen de hoog opgeleide zoekers zullen vinden wat ze willen.

Vindt in het oerwoud van aanbod maar eens het juiste hulpmiddel, een passende zorgaanbieder en begeef je eens voor de grap in het oerwoud van wmo of pgb.

Roei tegen de stroom in.

patiëntgericht

Help ik heb te maken met 10 zorgverleners.

Rondom een chronische patiënt zijn minimaal 6, soms 20 partijen betrokken. Eerst moet je weten wat je wilt, daarna bepaal je wat je nodig hebt en dan wil je de betrouwbaarheid kunnen controleren.

Wel tijd besteed aan je vakantie afgelopen jaar? Je hypotheek onlangs omgezet? Een verjaardag gevierd? Verandering in je werk?

Besteed wat tijd en breng in kaart wat je belangrijk vind rondom het leven(seinde). Bovengenoemde zaken hebben misschien wel met wensen van anderen te maken of sociale druk. Bepaal dus de wensen en behoeften die er voor jou en je dierbaren toe doen.

Hulpmiddelen worden helaas te vaak ingezet met een foutief doel. Meestal hebben organisaties ook een buitengewoon geloof in het succes van hun hulpmiddel.

Maar blijf je dus altijd afvragen of het ondersteunend is en in jouw belang, rekening houdend met jouw wensen en doelen.

Ja, ik bedoel die van jou, niet van anderen.

Ik wens je het allerbeste toe.

Fokke

Nog een blog lezen? Lees wat er kan gebeuren als je vecht tegen de dood. Met de titel “Ben je bang om te sterven”?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

About Fokke Vreeken

Ik werk meer dan 20 jaar in de palliatieve/ terminale zorg als verpleegkundige. Mijn missie is: Meer harmonie en regie bij zorg, ziekte en het levenseinde