fbpx

Samenwerken aan gezondheid

Ontdek hoeveel eigen regie je hebt over je ziekte!

Waarom is samenwerken aan gezondheid belangrijk?

Uit onderzoek blijkt dat het belang van de patiënt decennia onvoldoende insamenwerken aan gezondheid beeld is geweest. De arts dacht dat hij/zij in het belang van de patiënt handelde als hij/zij over de patiënt besloot. Er werd een behandeling voorgeschreven en dan was iedereen meestal tevreden.

Maar er werd vrijwel niet gevraagd wat de patiënt nu zelf belangrijk vond. Een grote blinde vlek? Intelligente mensen, zoals artsen zagen dit volkomen over het hoofd.

De overheid en de gezondheidszorg, zien nu langzaam in dat het belang van de patiënt voorop moet staan. Uit onderzoek blijkt dat dit tot meer zelfregie en besparing kan leiden

Één van die besparingen kan komen door samen te werken aan gezondheid. Dit levert niet alleen een besparing op, maar is gewoon beter voor de patiënt, omdat er eindelijk meer rekening met hem/haar wordt gehouden. Zorg wordt zo beter op wensen en behoeften afgestemd.

Onderstaande vragenlijst geeft een beeld van de hoeveelheid eigen regie (ook wel zelfmanagement genoemd) die je neemt als het gaat om ziekte, zorg, behandeling en gezondheid. Er zijn een aantal organisaties in nederland, die met deze lijst werken.

Je krijgt zo een idee krijgt hoeveel regie je al neemt en op welke gebieden dit nog niet het geval is. Zo’n vragenlijst is een goed uitgangspunt om met elkaar in gesprek te komen over samenwerken aan gezondheid. Andere vragenlijst vind je (ook over eigen regie) hier.

Meer informatie over zelfmanagement hier.

Hoe eigen regie meestal wordt toegepast

De antwoorden op zo’n vragenlijst worden dan het uitgangspunt om met jou in gesprek te komen, vaak ook om te kijken of jij geactiveerd kunt worden om meer zelf te doen. De organisatie wil namelijk kunnen aantonen dat zij aan zelfmanagement doen. De verzekeraars geven dan pluspunten.

Deze organisaties willen vooral patiënten benaderen met diabetes, hart- en vaatziekten en COPD. Men weet dat bij deze drie ziektes de meeste winst te halen is. Duidelijk is dat zij vooral kostenbesparend willen zijn. Ook wel logisch, omdat de kosten in de zorg uit de hand beginnen te lopen.

Maar als hun eerste motivatie kostenbesparing is, dan zal dat waarschijnlijk ook afstralen op hun benadering. Daarom moet je voorzichtig zijn, dat niet alleen hun doelen gehaald worden, maar ook de jouwe. De vraag die je dus altijd in je achterhoofd moet hebben is: Heb ik er ook voordeel bij? En………is er wel aandacht voor mijn behoefte in de samenwerking? Soms zitten de regels van een organisatie dat doel in de weg.

Jij wilt nu vast weten hoe de overheid met zelfmanagement omgaat.

Hoe komopvoorjezorg eigen regie toepast

Mocht je deze of een andere vragenlijst invullen via mijn website, dan ga ik eerst en vooral aan de slag met jouw wensen en behoeften. Hopelijk doen andere organisaties dit ook. Want dan kan je pas echt gaan samenwerken aan gezondheid. De beste vragen die ik hier nu aan je wil stellen zijn:

  • Waar heb je op dit moment het meest behoefte aan?
  • Wat is nu belangrijk in jouw leven?

Dit zijn volgens mij de beste uitgangspunten om verder te kijken hoe we samenwerken aan gezondheid.

Samenwerken aan gezondheid (PIH-NL). Vink het antwoord aan dat het beste past bij jouw situatie.

Stap 1 van 12

  • De PiH-NL geeft een beeld van de hoeveelheid eigen regie op verschillende gebieden rondom jouw ziekte. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Het gaat om jouw oordeel. Wat je zelf kunt en wat je niet kunt.